Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı; hastane, klinik ve diğer araştırma laboratuvarlarında (mikrobiyoloji, biyokimya, patoloji, hematoloji, endokrinoloji, parazitoloji, moleküler biyoloji ve genetik) görev yapmak üzere, modern tekniklere hâkim, alanında yetkin laboratuvar teknikerleri yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu program mezunları laboratuvar ekipman, makine, araç ve gereçlerini kullanarak tıbbi materyallerin biyokimyasal, mikrobiyolojik, patolojik ve hematolojik analizlerini yapma bilgi ve becerisine sahip olurlar.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Tıbbi laboratuvar teknikeri olmak isteyenlerin;
- Biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı,
- Dikkatini uzun bir süre bir noktaya yoğunlaştırabilen, sabırlı,
- Çalışma gruplarında sorumluluk alabilen ve bireysel çalışabilme becerisine sahip,
- Göz ve el koordinasyonunu rahat kullanabilen
- Rutin işler yapmaktan sıkılmayan,
- Etkili iletişim kurabilen, hoşgörülü kimseler olmaları gerekir.
ÜNVAN
Bu bölümden mezun olan öğrencilere "Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Ön Lisans Diploması" ve "Tıbbi Laboratuvar Teknikeri" ünvanı verilmektedir.
GÖREVLER
Tıbbi Laboratuvar teknikerleri;
- Laboratuvardaki test cihazları ve araçlarının kullanım öncesi kontrollerini yapar.
- Deneyler, analizler ve testlerde kullanılacak numune ve örnekleri hazırlar.
- Tahlil edilecek katı ve sıvı örneklerin test edilebilmesi için gerekli kimyasal sıvıları ve karışımları ve fiziksel şartları hazırlar.
- Laboratuvar araç-gereçlerini kullanarak istenilen deney, test ve analizleri yapar.
- Deney, test ve analiz bulgularını rapor eder, takip işlemlerini yapar.
- Laboratuvar araç-gereçlerini temizler, dezenfekte eder, bakımını yapar,
- Laboratuvar uzmanlarının ve tıp adamlarının araştırma çalışmalarına yardımcı olur.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı’nın eğitim süresi, ön lisans düzeyinde iki yıldır. Öğrencilere; Laboratuvar Kimyası, Genel Biyokimya, Klinik Biyokimya, Genel Biyoloji, Genel Mikrobiyoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Laboratuvar Aletleri, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Moleküler Biyolojik Yöntemler, Patoloji, Hematoloji, İnsan Genetiği, İmmünoloji, Parazitoloji, Toksikoloji, Laboratuvar Uygulamaları gibi mesleki derslerin yanı sıra, Tıbbi Terminoloji, Anatomi, Fizyoloji, Farmakoloji, Histoloji, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, İngilizce, İş Sağlığı ve Güvenliği, Halk Sağlığı, Temel Bilgi Teknolojileri, İlk Yardım, Genel ve Mesleki Etik gibi dersler verilmektedir.
Ayrıca 1. Sınıf yaz döneminin sonunda 30 iş günü Yaz stajı uygulaması yapılmaktadır.
MEZUNİYET KOŞULLARI
İki yıllık öğretim süresi boyunca en az 120 AKTS ders toplamına ulaşılmalıdır. Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi önlisans ve lisans yönetmeliğine göre öğrencilerin mezun olabilmeleri için en az 2,00 ortalaması olması gerekmektedir. Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesinde belirtilen bütün çalışmaları ve 120 AKTS’yi tamamlamış öğrenci; öğrenimini bitirmiş sayılır ve kendisine Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programının ön lisans diploması verilir.
ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri önlisans programından mezun olan öğrencilerin Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programlarına geçiş yapma imkânı bulunmaktadır.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı mezunları hastanelerde, tıp fakültelerinde, özel klinikler ve tahlil laboratuvarlarında, sağlık ocakları, diğer sağlık kuruluşlarının araştırma merkezlerinde, halk sağlığı enstitülerinde ve gıda sanayii işletmelerinde, Sağlık Bakanlığına bağlı kamu ve özel tedavi kurumlarının biyokimya, mikrobiyoloji, histoloji, hematoloji, seroloji, patoloji, parazitoloji laboratuvarları, tüp bebek merkezleri ve kan merkezlerinde çalışabilmektedirler. Ayrıca ilaç firmalarının ve gıda sektörünün mikrobiyoloji araştırma birimlerinde görev yapabilirler.