Üniversitemiz rektörlük konferans salonunda 21 Mayıs 2026 saat 13.30'da Sanko Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Aytaç ve Fakültemiz İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mesut Özkaya'nın katılımıyla "Obezite: Bireyden Topluma Çok Boyutlu Halk Sağlığı Sorunu" başlıklı panel düzenlenecektir. Tüm öğrenci ve personelimiz davetlidir.
Panel akışı aşağıda belirtilmiştir.
🧭 PANEL AKIŞI (Toplam: 60–75 dk)
1. Açılış (Moderatör) – 5 dk
- Obezitenin dünyada ve Türkiye’de artan bir sorun olduğuna kısa vurgu
- Panelin amacı: “bireysel ve toplumsal” ayrımını tartışmak değil, birleştirmek
- Konuşmacıları tanıtma
Kısa açılış cümlesi: “Dünya genelinde her 3 yetişkinden 1’i fazla kilolu veya obez”
“Obezite artık yalnızca kilo artışı değil; biyolojik, çevresel ve politik boyutları olan kompleks bir sağlık sorunu. Bugün bu soruya birlikte yanıt arayacağız: Obeziteyi anlamak için bireye mi, yoksa topluma mı bakmalıyız?”
2. Endokrinoloji Uzmanı Sunumu – 20 dk
Başlık önerisi:
👉 “Obezitenin Hormonal ve Metabolik Temelleri”
İçerik:
- Enerji dengesi ve metabolizma
- İnsülin direnci, leptin, ghrelin
- Genetik yatkınlık
- Obezitenin bir “irade sorunu” olmadığına vurgu
- Medikal tedavi ve güncel yaklaşımlar
3. Halk Sağlığı Uzmanı Sunumu – 20 dk
Başlık önerisi:
👉 “Obezitenin Toplumsal Belirleyicileri ve Önleme Stratejileri”
İçerik:
- Obezitenin sosyal belirleyicileri (gelir, eğitim, çevre)
- Gıda endüstrisi ve kentleşme
- Fiziksel aktivite eksikliği
- Koruyucu sağlık hizmetleri
- Politika ve müdahale örnekleri
Kapanış mesajı:
“Bugün gördük ki obezite ne sadece bir hormon meselesi ne de yalnızca bir yaşam tarzı tercihi. Bu, birey ve toplumun kesişiminde duran karmaşık bir sağlık sorunu. Çözüm de ancak bu iki bakışı birleştirmekle mümkün.”