Endüstri mühendisliği; insan, makine, bilişim ve enerjiden oluşan bütünleşik sistemlerin en etkili ve verimli şekilde tasarımı, kurulması ve yönetilmesi ile ilgilenen bilim dalıdır. Dünyanın en eski 5 mühendislik dallarından biri endüstri mühendisliğidir.
Endüstri mühendisleri ürün veya hizmet üreten her türlü özel, kamu veya vakıf kuruluşlarında çok farklı pozisyonlarda sorumluluklar almaktadırlar. Planlama, üretim, bilgi işlem, kalite yönetim, bütçe planlama, insan kaynakları, stratejik planlama, pazarlama ve satış gibi departmanlarda çalışabilmektedirler. Örneğin planlama departmanında çalışan bir endüstri mühendisi üretim departmanı ile koordineli çalışarak gerekli üretimin planlanması, bu plana bağlı olarak gerekli hammaddelerin belirlenmesi ve doğru miktarlarda tedarik edilmesi, depo yönetimi gibi sorumluluklar alabilmektedir. İnsan kaynakları bölümünde çalışan bir endüstri mühendisi gerekli iş gücünün planlaması, yetkinlikleri sağlayan personellerin işe alınması, mevcut personel için gerekli olan eğitimlerin planlanması gibi sorumluluklar almaktadırlar. Kısacası üretim, hizmet, makine ve insan olan her türlü kuruluşta endüstri mühendislerine önemli sorumluluklar düşmektedir.
Bir endüstri mühendisinin bulunduğu çalışma ortamındaki en temel sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir;
- Üretim ve hizmet verimliliğini artırmak
- Maliyetleri azaltarak karlılığı artırmak
- Oluşan problemlere bilimin ışığında kalıcı çözümler üretmek
- Her bir proses için geliştirici faaliyetler planlamak
- Üretilen ürün veya sunulan hizmetin kalitesini artırmak
Bir endüstri mühendisinin başarılı olmasının ilk ve en önemli koşulu araştırmayı, okumayı ve öğrenmeyi sevmesidir. Bu konuda azim ve gayret göstermek başarıyı devamlı kılacaktır.